Az Oracle fejlesztői a hét elején jelentették be, hogy letölthetővé tették a Java fejlesztőkészlet következő verziójának első kiadásra jelölt változatát. Az új JDK 10 kereken egy tucat újdonságot hoz a platformra dolgozó fejlesztők számára, és teszi gyorsabbá a kódolást, illetve a programok futását rajta.

A fejlesztők legnagyobb része minden bizonnyal örül majd annak, hogy a jövőben az eddigieknél kevesebb helyen kell majd kiírni a lokális változók explicit típusát, miután továbbfejlesztésre került a típuskikövetkeztetés az új kiadásban. Ugyanakkor a Java programok futás is gyorsul majd, többek között például az új, immár párhuzamosan működő teljes szemétgyűjtésnek, amit ráadásul a jövőben egy új API-nak köszönhetően könnyebben lehet majd lecserélni, illetve kibővíteni is.

Szintén kedvező hatással lehet a futás hatékonyságára (az indulási időre és a memóriafoglalásra) az is, hogy mostantól a párhuzamosan futó Java alkalmazások a könyvtárak vonatkozásában meg tudják osztani egymás között a metaadatokat, de a szálak leállítása és újraindítása is gyorsabban történhet majd meg.

Érdekesség, hogy az új JDK már lehetővé fogja tenni a megszokottól eltérő jellegű (pl. kikapcsolás esetén sem felejtő, NVM) memóriák célzott címzését az allokációs műveletekben, illetve már használni lehet benne a Graal nevű, teljesen Java-alapú JIT fordítót is. Ezen kívül ismét módosul a Java-k verziózása is, amit ezek után elsősorban a kiadások között eltelt idő, nem pedig a funkcionális fejlesztések fognak meghatározni.

A JDK 10 kiadásra jelölt változatát innen lehet letölteni. A végleges változat kiadását a fejlesztők jelenleg a jövő hét végére tervezik.