Meglehetősen érdekes eredményeket mutató statisztikával állt elő a napokban egy biztonsági cég a szoftvereket író és az azokban hibákat kereső fejlesztők jövedelmi viszonyaival kapcsolatban. A HackOne felmérése szerint ugyanis a biztonsági rések és sebezhetőségek után kutató programozók akár 16x annyit is kereshetnek, mint a bugokat a programokban elhelyező társaik.

Legalábbis akkor, ha Indiában vagy Argentínában laknak - ugyanis a fizetések közötti eltérések itt mutatják a szóban forgó legnagyobb, elképesztő szorzót. Ugyanakkor Egyiptomban és Hong-Kong-ban is kb. 8x, Litvániában és a Fülöp-szigeteken pedig 5x annyit keresnek tipikusan a fehérkalapos hackerek, mint a szoftverfejlesztők.

Belgiumban, Ausztráliában, Lengyelországban, Kanadában és az USA-ban 2.4-2.7x-es a szorzó, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Csehországban, valamint Horvátországban és Spanyolországban pedig átlagosan 1.5-1.8x-os a különbség a két, nagyrészt azonos tudásra épülő állásban elérhető jövedelmek között. A legkisebb különbséget Romániában és Szaúd-Arábiában mérték, ahol "csak" 1.2x annyit kerestek a biztonsági kutatók, mint a fejlesztők.

A HackOne közel kétezer biztonsági kutató bevonásával készült elemzésében további érdekes részletek olvashatók itt.