A Microsoft az akár saját gépen is futtatható SQL Server mellett - amelynek fejlesztői újdonságairól itt írtunk már - a közelmúltban frissítette a kifejezetten a felhőszolgáltatásán történő működésre tervezett Azure SQL adatbázis-kiszolgálóját is. Az új verzió amellett, hogy támogat számos, az SQL Server-ben megjelent újítást, plusz fejlesztéseket is tartalmaz ahhoz képest, amik még utóbbinál is könnyebbé teszik használatát és gyorsabbá működését az alkalmazások alatt.

Ezen újdonságok közül az egyik talán legérdekesebb a mesterséges intelligencia egy formáját képező Auto Tuning megjelenése, ami leveszi az adatbázisszerver optimalizálásának feladatát a fejlesztők, illetve üzemeltetők válláról. Az újításnak köszönhetően ugyanis az Azure SQL automatikusan képes a gyakran használt lekérdezésekhez indexeket létrehozni - majd szükségtelenné válásuk esetén akár törölni is őket -, de a futási terveket is magától feltuningolja, ahogy azok még gyorsabban szolgáltassanak eredményeket a lekérdezésekre.

A gépi tanulással támogatott Auto Tuning automatikusan optimalizálja az adatbázis működésétA gépi tanulással támogatott Auto Tuning automatikusan optimalizálja az adatbázis működését

Egy másik újdonság, az Azure SQL Database Managed Instance elmossa a határt az Azure SQL és a hagyományos SQL Server között, és pofonegyszerűvé teszi akár mindkettővel működni képes alkalmazások írását, akár a meglévő adatbázisszerverek átmozgatását a felhőbe. Ebben a módban ugyanis az Azure SQL gyakorlatilag teljes kompatibilitást kínál és éppen úgy használható a programokból, mint a helyi SQL Server példányok, miközben képes kihasználni a felhős működés minden előnyét is - mint pl. a geo-replikáció vagy a szerverkiesések ellen védő failover csoportok.

Azok a fejlesztők és cégek, akik kifejezetten globális működésben gondolkodnak, egy harmadik újdonságnak örülhetnek: az Azure Cosmos DB megjelenésének, amit direkt az ő alkalmazásaik támogatására hoztak létre. Ez az új szolgáltatás pár gombnyomással teszi lehetővé egy globálisan elosztott, akár több különböző modellt is vegyítő adatbázis létrehozását és menedzselését, amiben az adatok mindig a felhasználáshoz, illetve a felhasználókhoz legközelebbi pontokon tárolódhat, miközben azonban gyorsan lehet lekérdezhető akár a világ másik feléről is.

Az Azure Cosmos DB globális működést és megbízhatóságot kínál a helyi használatra jellemző sebességgelAz Azure Cosmos DB globális működést és megbízhatóságot kínál a helyi használatra jellemző sebességgel

Ezen kívül persze már az Azure SQL is támogatja az SQL Server-ben megjelent gráf típusú adatbázisok létrehozását, illetve a kifejezetten ezekhez tervezett, a megszokottnál sokkal gyorsabban működő lekérdezések használatát is.

Az Azure SQL fent említett újdonságai már mind kipróbálhatók egy ingyenes Azure fiók létrehozásával - kivéve a Managed Instance szolgáltatás, ami egyelőre csak Early Access Program (EAP) résztvevők számára hozzáférhető.

Aki pedig szeretne többet is megtudni az Azure adatplatformról és a Big Datáról, az egy mélyebb webináriumsorozatot is talál itt, amely akár élőben, akár utólag felvételről megtekinthető.