A Microsoft októberben elérhetővé tette jól ismert SQL-alapú adatbáziskezelője legújabb kiadását, ami kiemelkedő mérföldkőnek számít a szoftver történetében a fejlesztők szempontjából. Az SQL Server 2017 ugyanis számos olyan újdonsággal érkezik, amik egyrészt nagy mértékben egyszerűsítik a fejlesztők munkáját, a másik oldalon pedig teljesen új lehetőséget nyitnak meg előttük alkalmazásaikban is.

Ezek közül az egyik talán legfontosabb, hogy a Microsoft SQL Server 2017 már teljes mértékben támogatja a Linux platformon és a Docker containerekben történő működést is. Ez nem csak azért fontos, mert így végre natív módon válik lehetővé futtatása a Windows-tól eltérő platformokon is, de azért is, mert a fejlesztők így sokkal egyszerűbb és gyorsabban rakhatják fel a szoftvert gépeikre, illetve replikálhatják az azonos működési környezetet saját gépükön, a helyi szerveren, sőt, a felhős infrastruktúrán is.

Felhő szolgáltatásként használatba venni a legegyszerűbb, hiszen nem kell gép sem hozzá. Sőt, így egy menedzselt SQL Server környezetet kapunk, anélkül hogy törődnünk kellene az infrastruktúra előállításával és hangolásával.

Ugyanakkor az SQL Server 2017 az adatkezelés terén is számos érdekes újdonságot hoz. Ezek közül első helyen a gráf típusú adatbázisok támogatását érdemes kiemelni, amire immár natív módon is képes a szoftver. Az új, bővített CREATE TABLE parancsokkal már eleve tudatni lehet vele, hogy gráf csomópontjainak (NODE) és éleinek (EDGE) ábrázolására használt táblákat hozunk létre, amiket ezek után kifejezetten erre optimalizált rutinokkal kezel, jelentősen meggyorsítva és leegyszerűsítve a lekérdezéseket rajtuk.

Egy másik érdekes fejlesztésnek a gépi tanuláson alapuló szoftvereket készítők örülhetnek majd. Ők ugyanis mostantól az ezen technológia de facto szabványos nyelvének számító Python-ban is megírhatják majd tárolt eljárásaikat - így könnyebben mozgathatják át a feldolgozó logika egy részét a szerveroldalra. Ezt az is segíti, hogy az ilyen módon megírt eljárásokból rengeteg elterjedt Python könyvtár is használható - köztük a TensorFlow, a Caffe, valamint a Theano/Keras is.

A Microsoft SQL Server 2017 természetesen ezeken kívül számos további újdonsággal érkezik, amikről részletes összefoglaló itt olvasható - itt pedig egy rakás nyelvhez mindjárt konkrét példakódok is található. Azok akik szívesen kipróbálnák ezeket, a szoftver ingyenes trial vagy fejlesztői változatának letöltésével és telepítésével tehetik ezt meg - vagy szintén ingyenesen feliratkozhatnak az Azure kipróbálására is, ahol a Microsoft felhős infrastruktúráján akár egy teljes évig tudják tesztelni a számukra érdekes Azure SQL Server új fícsöröket.