A programozók és fejlesztők minden cég legértékesebb erőforrásait képezik, amik megszerzésére és megtartására nagy gondot érdemes fordítaniuk - állítja egy új jelentésében egy személyzeti tanácsadó cég. A TEKSystems által gyűjtött adatok szerint ugyanis a programozók jóval több értéket teremtenek, és fontosabbak az üzleti siker szempontjából, mint a szervezeti struktúrában felettük álló vezetőik.

Ez jelentős változás a néhány évvel ezelőtti eredményekhez képest, amikor is még az informatikai igazgatói, illetve igazgatóhelyettesi pozíciók vezették a legfontosabb szerepel listáját, de amik mostanra már az első ötből is kiszorultak. Az IT menedzserek szerepe annyira lecsökkent az elmúlt években, hogy mostanra már nem is az ő segítségüket kérik a stratégiai döntésekhez, hanem inkább csak a már meglévő rendszerek üzemeltetését bízzák rájuk.

A TEKSystems egyébként egy másik felmérésében megállapította azt is, hogy mik a legkeresettebb fejlesztői képességek. Ezek szerint a cég által megkérdezett vállalatoknál a legnagyobb igény a .NET-tudásra mutatkozik, amit az SQL, a Python, a Java és a JavaScript ismerete követnek.