A Microsoft a napokban egy igen jelentős fejlesztést jelentett be Visual Studio környezetéhez. Redmond ugyanis előzetes változatban elérhetővé tette az ún. Language Server Protocol (LSP) támogatását előbbiben, aminek köszönhetően az IDE-t mostantól harmadik felek is bővíthetik tetszőleges programozási nyelvek támogatásával.

Az LSP-t a Microsoft lightosabb fejlesztői környezete, a Visual Studio Code már régóta támogatja, a nagy Visual Studio-ba azonban csak most érkezett meg a használat lehetősége. Ezt egyelőre egy előzetes kiadású Visual Studio bővítés teszi elérhetővé, amivel azonban már most is lehet használni az eredetileg a Visual Studio Code-hoz kifejlesztett ún. nyelvi szervereket.

Mostantól a nyelvi szerverek már a Visual Studio-val is használhatókMostantól a nyelvi szerverek már a Visual Studio-val is használhatók

Utóbbiak azok a nyelvspecifikus modulok, amik a Visual Studio környezeteket képessé teszik az adott nyelvben írt programokban, kódokban a szintaxiskiemelésre, a kód értelmezésére az automatikus kiegészítéshez, valamint kódrefaktorálási támogatást is biztosítanak az IDE számára. A nyelvi szerverek lokálisan is futhatnak, de hálózaton át is kommunikálhatnak a VS-val, így akár folyamatosan frissülő szolgáltatásként is lehet üzemeltetni őket.

Az új fejlesztésnek köszönhetően a Visual Studio a jövőben alkalmassá válhat például Swift, Rust vagy más, egzotikusabb, harmadik felektől származó nyelvekben írt programok fejlesztésének támogatására is.