Több, mint egy évnyi munka és fél éves béta-fázis után a PostgreSQL fejlesztői a héten letölthetővé tették nyílt forrású adatbáziskezelő rendszerük legújabb kiadását. A mindjárt főverziószámot is ugró PostgreSQL 10 egyik legfontosabb újítása, hogy immár hatékonyan képes a több oszlopra vonatkozó lekérdezéseket felgyorsítani.

Mindez annak köszönhető, hogy a rendszer immár nem csak oszloponként külön-külön, de több azok kombinációjára is képes statisztikákat vezetni az adatbázisgazda utasításai (CREATE STATISTICS) alapján, amik létfontosságú adatok az optimalizáló számára a hatékony lekérdezési terv összeállításához. Ezek segítségével így nem kell már magukban a query-kben meghatározni, illetve befolyásolni a tervet, hanem az automatikusan a lehető leggyorsabb tud lenni.

A másik újítás az ún. deklaratív partícionálás lehetősége, ami már az adatbáziskezelő szintjén, a séma részeként teszi lehetővé az adatbázis részeinek szétosztását különböző fájlokba, fizikai tárolókra. Eddig erről az alkalmazási logikának kellett gondoskodnia, mostantól azonban a PostgreSQL maga képes ezt a feladatot átvállalni a partícionálási szabályok felállítása után.

Hasonló jellegű funkció egy másik újítás, a logikai replikáció is, ami sorok szintjére viszi le a tükrözés szabályozásának lehetőségét az elosztott környezetekben. Szintén újdonság, hogy az adatbáziskezelő mostantól a rendezések vonatkozásában nem függ az operációs rendszertől, hanem az ICU révén egységes sémákat kínál minden platformon, ami rendkívüli mértékben egyszerűsíti az adatok hordozását és megosztását előbbiek között.

A PostgreSQL 10 további újdonságairól itt lehet olvasni.