Napjaink tipikus szoftverei már igen nagy méretűek: kódbázisuk több millió sorból áll, amit fejlesztők tucatjai írnak meg és tartanak karban, akik számtalan keretrendszert és infrastrukturális szolgáltatást használnak fel megépítés és az üzemeltetés során. Ilyen körülmények között a régebbi időkben megszokott monolitikus alkalmazásarchitektúra, illetve fejlesztési modell igen komoly problémákat eredményeznek, amik drámai mértékben csökkenthetik az alkalmazás fejlesztési és működési hatékonyságát.

A monolitikus architektúrákban ugyanis - mivel minden funkció egybe van csomagolva az összes többivel - a fejlesztők módosításai egymás között folyamatos konfliktusok és újabb módosítási igények forrásait képezik, az üzemeltetésben pedig lehetetlenné teszik az éppen szűk keresztmetszetet képező pontok a többiektől független fejlesztését, skálázását.

Szerencsére a problémára létezik egy igen hatékony megoldás: a mikroszolgáltatás-alapú alkalmazásarchitektúra (microservices architecture), ami kihúzza mindezen gondok méregfogát. Ennek lényegét az képezi, hogy az alkalmazást egyetlen összefüggő egység helyett egy rakás kisebb részfeladatot elvégző szolgáltatás formájában valósítjuk meg, amik csak lazán kapcsolódnak egymáshoz, és együttesen, össze- illetve sorba kapcsolva oldják meg a problémát, valósítják meg az alkalmazást.

Ezen architektúra használatának rendkívüli előnye, hogy lehetővé teszi a rendszeren dolgozó fejlesztők számára, hogy azok nagyrészt egymástól függetlenül dolgozzanak: alakítsák át vagy módosítsák a rájuk bízott részfeladatot megoldó részeit az alkalmazásnak. Ráadásul így a végül szűknek bizonyuló, illetve idővel - pl. a felhasználói bázis növekedésével - bővítést igénylő részek a többiektől függetlenül lesznek skálázhatók, ami jelentős költségmegtakarítást jelenthet az üzemeltetésben.

Azt, hogy milyen minták mentén is oldható meg a mikroszolgáltatás-alapú alkalmazásfejlesztés, illetve azt az Azure milyen eszközökkel támogatja, a Microsoft új, teljesen ingyenesen megtekinthető "Deliver apps using Microservice architectures on Azure" webinárja mutatja be. Az interaktív jellegű előadás megértését és követését segíti, hogy az előadás mellett folyamatosan láthatók az elhangzottakat szemléltető diák is.

A webinár megtekintéséhez ingyenes regisztráció szükséges, ha pedig a benne látottak-hallottakat ki is akarja valaki próbálni, akkor egy - szintén ingyenesen létrehozható - Azure-fiók is kelleni fog majd neki. Utóbbival az új felhasználók mindjárt 200 dollárnyi kreditet is kapnak, aminek terhére akár egy rakás fizetős szolgáltatást is kipróbálhatnak.