Bár a C és a Java már évekkel ezelőtt letaszításra került az első helyekről számos programozási nyelvlistában, egyetlen helyen egészen az utóbbi időkig tartották magukat. Most azonban a leghivatalosabb és legszélesebb körben végzett mérések alapján összeállított rangsorban, az IEEE listájában is kénytelen lettek elbúcsúzni eddigi pozícióiktól, mert átvette a vezetést tőlük egy dinamikus nyelv.

Ez a legszembetűnőbb változás a villamosmérnököket egyesítő nemzetközi szervezet programozási nyelveket rangsoroló felsorolásának legújabb kiadásban a tavalyi évhez képest. Akkor ugyanis az első két helyen még a C és a Java tanyáztak, mostanra azonban letaszította őket a trónról a múlt évben még csak harmadikként befutó Python.

A világban évek óta zajló trendek immár az IEEE listájába is begyűrűztek, letaszítva a trónról a klasszikus elsőketA világban évek óta zajló trendek immár az IEEE listájába is begyűrűztek, letaszítva a trónról a klasszikus elsőket

A negyedik, ötödik és hatodik helyen továbbra is a C++, az R és a C# jönnek a listában, annak ellenére is, hogy ezek közül a két szélsőnek mintegy másfél százalékponttal sikerült javítani tavalyi eredményén. A hetedik és nyolcadik helyen ugyanakkor helycsere történt: immár a JavaScript vezet a PHP előtt, miután a böngészős nyelv elképesztő, közel négy százalékos (tehát a C# és a C++ dupláját elérő) növekedést produkált az elmúlt egy évben.

A tavaly még a kilencedik helyre befutó Ruby idénre már kiesett a toplistából, és helyét az előző évben még a 10. helyre szoruló Go vette át, ami szintén igen szép: 4 százalékpontot is meghaladó mértékben javított helyzetén. Az utolsó helyre ugyanakkor idén már az Apple új nyelve, a Swift került be, alig másfél százalékponttal elmaradva a Go-tól.

Az IEEE listáját egy tucatnyi különböző forrás: többek között Google-találatok, a GitHub, a StackOverflow, valamint a Reddit, a Hacker News és számos állásportál, illetve a Twitter és saját könyvtára adatai alapján állítja össze - és emiatt a legszélesebb bázisra alapuló mérésének tekinthető a programozási nyelvek népszerűségének, illetve azok változásainak.