Bár az Oracle nagyon erőlködött az elmúlt hónapok során, végül úgy tűnik, hogy csak nem sikerül meglepetést okoznia a Java 9 kiadása kapcsán. A cég ugyanis a napokban bejelentette, hogy - a vártaknak megfelelően - ismét eltolja pár hónappal a platform kiadását az eddigi tervezetthez képest.

A Java 9 július 27-e helyett legkorábban csak két hónappal később, szeptember 21-én jelenhet majd meg - feltéve persze, hogy addig nem jelentenek be újabb csúszást. Az eltolás oka a korábban Jigsaw kódnév alatt emlegetett modulrendszer körüli kavarás, ami ismét túl nagy falatnak bizonyult a platform számára a meghatározott időkorlátok között.

A korábban már két főverzióból is végül kihagyott újdonság a Java 9-ba ugyan úgy tűnik, hogy végre meg fog jelenni - de itt is csak egyelőre megnyirbált formában.

Az egyetlen jó hír, hogy bevezetésével elméletileg gyorsabban frissíthetővé válhat majd a Java platform, aminek egyes részei így nem, illetve kevésbé fognak függeni egymástól. Az persze, hogy ez a gyakorlatban is így lesz -e majd, az elkövetkező évek során fog kiderülni.