A Microsoft egyik munkatársa a napokban egy blogposztban érdekes információkat árult el arról, hogy hány sorból is áll a Windows forráskódja, és mekkora az annak vezetésére használt verziókövető rendszer helyfoglalása. Ezek szerint a redmondi rendszert tároló Git a világ legnagyobb repóját képezi, amiben 3.5 millió darab forrásfájlt vezetnek, és aminek teljes tárigénye a 300 gigabájtot is meghaladja.

Bár utóbbi szám a terabájtos merevlemezek korában nem tűnik olyan nagynak, azért ha mindenki maga megnézi annak a kódbázisnak a méretét amin ő dolgozik, vélhetően jóval kisebb számot kap majd eredményül. Mindenesetre a fentiek után nem meglepő az, hogy a kódtárban nem kevesebb, mint 4000 (!) különböző branchen folyik aktívan a fejlesztés, amit hasonlóan sok (ti. kb. 4000) programozó végez.

Ők napi szinten átlagosan 8421 commit-ot hajtanak végre a kódbázisba, amiket aztán kb. 6600 alkalommal ellenőriznek a többiek. A módosításokból átlagosan 1760 build került elkészítésre és kiküldésre a tesztszerverekre egyetlen napon belül.

További érdekes részletek a Windows kódbázisról és annak fejlesztéséről itt olvashatók.