A Microsoft a napokban egy olyan érdekes fejlesztést jelentett be Office programcsomagjához, ami rendkívüli mértékben egyszerűsíti az annak funkcióit bővítő kiterjesztések készítését. A Script Lab ugyanis közvetlenül a Word, Excel és PowerPoint programokban nyit egy mini IDE-t, amiben az éppen megnyitott dokumentumokon dolgozni képes JavaScript kódokat lehet fejleszteni.

Ehhez a felhasználó egy, közvetlenül a dokumentum mellett megnyíló kódszerkesztőt kap, ahol késlekedés nélkül tudja a JavaScript kódokat beírni és futtatni. A kódok írását természetesen a ma már alapszolgáltatásnak tekinthető IntelliSense is segíti, ami ráadásul ismeri az összes Office objektum és osztály metódusait is.

A Script Lab közvetlenül az Office-ban teszi lehetővé annak programozásátA Script Lab közvetlenül az Office-ban teszi lehetővé annak programozását

A szkriptek elsődlegesen az Office dokumentumokon végezhetnek programmatikus átalakításokat, de egy konzol is tartozik hozzájuk, ahová a dokumentumban meg nem jelenő kimenetet is generálhatnak. A JavaScript mellett TypeScript-et is lehet használni megírásukhoz, és persze a HTML, illetve a CSS segítségével UI-kat is lehet építeni hozzájuk.

Az elkészült kódokat ráadásul GitHub-on át meg is lehet osztani a Script Labból, illetve azok, akik nem érzik eléggé gyakorlottnak magukat a JavaScript-ben az Office-programozásban, már kész részleteket is letölthetnek, hogy azokat saját céljaikhoz igazítsák.

A Script Lab az Office 2013 és későbbi változataihoz érthető el, ingyenes bővítésként, a Microsoft online boltjából, illetve forrásban a GitHub-on is.