A brit kormányzat a héten jelentette be, hogy hamarosan egy olyan új törvényt fognak elfogadni, ami a modern számítástechnika egyik legnagyobb alakjának, a mesterséges intelligencia, a kódtörés és a modern programozáselmélet atyjának nevét fogja viselni. Az "Alan Turing Law" a törvény erejénél fogja megsemmisíteni azokat a korábbi, azonos nemű kapcsolatok miatt született büntetőítéleteket, amiknek egykor maga Turing is áldozatává vált.

Turing-ot 1952-ben ítélték el azonos neműekkel folytatott kapcsolatai miatt, és büntetése részeként kémiai kasztrálásra ítélték. A kiváló matematikus, számítástechnikus, biológus és filozófus ugyanakkor nem tudott belenyugodni az őt ért bánásmódba, és így alig két évvel később, 41 éves korában ciánnal véget vetett életének. A homoszexualitást Nagy-Britanniában másfél évtizeddel később, 1967-ben dekriminaliztálták.

Alan TuringAlan Turing

Bár Turing ügyében a kormányzat már 2009-ben hivatalosan bocsánatot kért, sőt, 2013-ban maga Erzsébet királynő is posztumusz kegyelemben részesítette, az anno őt is a halálba kergető, mai fejjel barbárnak tűnő ítélkezési gyakorlatnak emberek ezrei váltak áldozatává rajta kívül is.

Az új törvény az ő ártatlanságukat is formálisan ki fogja mondani, illetve a velük szemben, kizárólag homoszexuális kapcsolataik miatt hozott büntetőítéleteket is meg fogja semmisíteni.