Az Oracle azt tervezi, hogy a Java következő kiadásában egy sokak számára meglepő - egyesek szerint minden bizonnyal szentségtörésnek felérő - változtatás vezet be a platform működésében. A konszern ugyanis a kódok eddigi, VM-alapú, JIT-fordítóval megtámogatott végrehajtásáról az előre fordítás módszerére és natív kódgenerálására térne át a Java 9-ben.

Az erre vonatkozó hivatalos javaslatot az Oracle egyik fő mérnöke nyújtotta be a napokban. Érvelése szerint, bár a JIT fordítók gyorsak, a Java programok manapság már olyan nagyon lettek, hogy sokuk esetében rendkívül hosszú időbe telik, mire a JIT fordító "bemelegszik". Ráadásul a ritkán használt függvények mögé nem is kerül natív kód generálásra, ami káros hatással van a program futásnak teljesítményére.

Az előre fordított (AOT) futtatásra történő áttérés esetében ugyanakkor ez nem fordulhatna elő, ráadásul a programok gyorsabban is indulhatnának el, hiszen már korábban megtörténne natív kódokra konvertálásuk. Ugyanakkor JIT hiányában a platform nem lenne képes olyan szinten a futtató platform sajátosságaihoz igazítani a tárgykódokat, mint ahogyan azt a profilálással megtámogatott, virtuális gép alapú futtatás esetében tehetné.

Az AOT futtatás egyébként nem nyírná ki teljesen a JVM-et a Java platform alól, ugyanakkor annak funkcióit mindössze a futásidejű könyvtár függvényeinek, valamint a platform kommunikációs és konverziós csatolófelületeinek biztosítására redukálná. Az átállás az új módszerre ugyanakkor végfelhasználói és alkalmazásfejlesztői szempontból teljesen transzparens módon történhetne.

A módszer egyébként nem új, sőt, az utóbbi években több platform is meglépte azt. A Google például az Android-ban állt át a korábbi Dalvik VM alapú futtatásról a natív kódgeneráláson alapuló ART (Android Run-Time) technológiára, és a Microsoft is erre látszott elmozdulni .NET platformja egyes implementációiban.

Az még kérdés, hogy a változtatás milyen hatással lehet majd a Java 9 megjelenésének ütemezésére, ami már többször is eltolásra került - egy ilyen horderejű változtatás pedig potenciálisan újabb késését okozhatja majd.