A MySQL fejlesztői a hét elején jelentették be, hogy elérhetővé tették közismert adatbáziskezelő szoftverük következő főverziójának első előzetes kiadását. A furcsa verzióugrással mindjárt MySQL 8.0-nak hívott kiadás rengeteg fejlesztéssel érkezik, amiknek köszönhetően már egészen komoly adatbáziskezelőnek lehet tekinteni.

Ezek közül talán az egyik legfontosabb, hogy végre valódi, tranzakciós adatkönyvtárat kap, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a metaadatok immár végre maguk is InnoDB táblákban kerülnek tárolásra. Korábban a tábladefiníciókat, a triggerek, partíciók, stb. külön, speciális állományokban (.frm, .trg, .tar) szétszórva voltak megtalálhatók, de most végre maguk is éppen úgy kerülnek majd kezelésre, mint a valódi adatok.

Ezen kívül az új verzióban végre alapértelmezetté válik majd az UTF-8-as kódolás (az eddigi latin1 helyett), ami ráadásul több nyelv-specifikus fejlesztést is kapott. További újdonság a role-ok fogalmának bevezetése a biztonsági rendszerben, valamint a kikapcsolható indexek megjelenése is.

A 8-as verziószám használatának oka egyébként az, hogy korábban a 6-os verzió fejlesztése zsákutcának bizonyult, a 7-es verziószámot pedig az Oracle a MySQL Cluster kiadásában felhasználta - így a jelenlegi 5-ös vonal után a 8-as maradt a legközelebbi felhasználható főverziószám.

A MySQL 8.0 további fejlesztéseiről részletesen itt lehet olvasni, míg maga az adatbáziskezelő előzetes verziója innen tölthető le (a "Development Releases" fülre váltás után).