Bár azt, hogy az utóbbi években drasztikus mértékben lecsökkent azon átlagösszeg mértéke, amit mobilos alkalmazások írásával tudnak független fejlesztők keresni, az elmúlt hónapok során már többször megírtuk. Most azonban kiderült, hogy mára az app-ok piaca gyakorlatilag teljesen beállt - és még a befutott programok készítőinek is csak stagnáló, illetve csökkenő bevételekre kell felkészülniük.

Mindez az alkalmazások fel- és letelepítéseit követő Nomura piackutató cég adataiból derül ki, amik szerint az észak-amerikai felhasználók többsége jelenleg már gyakorlatilag egyetlen új alkalmazást sem tölt le mobiljára. Sőt, a legnépszerűbb 15 alkalmazás is összességében több, mint 20%-os visszaesést volt kénytelen elkönyvelni májusban a korábbi hónapok eredményeihez képest.

Az egyetlen kivételek, amik letöltési számai ebből a csoportból növekedtek az Instagram, az Uber és az AirBnb volt. Ezzel szemben még az olyan alapvető programok, mint pl. a Whatsapp, az Instagram vagy a Facebook is jóval kevesebb készülékre kerültek fel, mint korábban. Mindezt annak ellenére, hogy maguk a mobilok eladási mutatói továbbra is növekedést mutatnak.

Bár nemzetközi szinten az említett 15-ös app-csoport szintén +3%-os növekedést könyvelhetett el a letöltésekben, nem kérdéses, hogy hosszú távon itt sem érdemes növekedésre számítani, hanem pont fordítva: az amerikai trend beérése tűnik valószínűnek az elkövetkező hónapok során.

Természetesen mindez nem zárja ki azt, hogy továbbra is befusson egy újonnan jövő alkalmazás, és dollármilliomossá váljon készítője - de valószínűleg nyugodtan kijelenthetjük, hogy erre nagyobb az esélye az átlagfejlesztőnek akkor, ha inkább lottóra költi erőforrásait.

Neked mik a tapasztalataid? A te alkalmazásaid letöltései és az általuk generált bevétel még növekednek? Vagy már nálad is érezhető a visszaesés?