A Google szerdán kezdődött I/O fejlesztői konferenciáján az Android N bétájának elérhetővé tétele mellett egy másik érdekes, nagy horderejű bejelentést tett. A cég ugyanis közölte: tavaly felvásárolt Firebase szolgáltatását egy univerzális mobilos alkalmazásplatformmá fejlesztette, aminek segítségével minden korábbinál könnyebben lehet Android és iOS rendszereken, valamint weben egymással együttműködő appokat készíteni.

A Firebase eredeti változatában csak alapszintű adatbáziselérést, authentikációt, valamint felhős tárhelyet kínált az alkalmazások számára, most megújult formájában azonban a Google számos szolgáltatásával integrálására került. Ezek között ott van a Google Analytics, aminek segítségével a fejlesztők a korábbiaknál jobb elemzéseket kaphatnak felhasználói bázisukról, valamint az AdMob is, ami egyszerűbbé teszi az appok monetizációját.

A Firebase szolgáltatásai jelentős mértékben bővültekA Firebase szolgáltatásai jelentős mértékben bővültek

Szintén újdonság egy felhő-alapú értesítési szolgáltatás, az alkalmazások mélyébe mutatni képes linkek, valamint egy távoli konfigurációs szolgáltatás bevezetése is. Ezen kívül a Firebase alkalmazok fejlesztését, illetve hibajavítását is két új eszköz: egy összeomlás-elemző, valamint egy tesztlabor segítik.

A Firebase további fejlesztéseiről részletesen itt lehet olvasni.