A Microsoft a hét elején végre bejelentette hivatalos blogjában, elkészült közismert professzionális adatbáziskezelője legújabb verziójával. A Microsoft SQL Server 2016 június 1-étől fog elérhetővé válni - fejlesztőknek egyébként ingyenes kiadásban is.

Az adatbáziskezelő új kiadásának újdonságairól korábban már többször beszámoltunk - így arról is, hogy elsősorban a biztonság és a sebesség terén hoz újdonságokat. A Microsoft átlagosan 25%-kal ígér gyorsabb lekérdezéseket elődeinél, de az in-memory adatkezelés mellett, illetve a titkosított formában tárolt adathalmazokon történő közvetlen szűrések révén még ennél is nagyobb gyorsulás érhető el.

Ezen kívül az új kiadás már Big Data feldolgozási feladatokra és adattárház szerepkörben is megállhatja a helyét, köszönhetően beépített R-támogatásának és a strukturálatlan adatok tárolási képességének. A Microsoft ugyan korábban beígérte a szoftver egy linuxos változatát is, de ez egyelőre nem lesz elérhető belőle.

A Microsoft SQL Server 2016 összesen négy kiadásban lesz elérhető. Az Enterprise, Standard és Express Edition változatok mellet ugyanis fog rendelkezni egy Developer kiadással is, ami fejlesztők számára teljesen ingyenesen fogja az Enterprise kiadás minden képességét elérhetővé tenni.