Úgy tűnik, hogy a Microsoft eltökélte, hogy ezen a héten minden nap egy-egy sokkoló bejelentéssel lepi meg a világot. Adatbáziskezelője Linux-ra portolása, az Eclipse alapítványhoz csatlakozása és a Lionhead bezárása után ugyanis csütörtökön a cég újabb váratlan akciót leplezett le, amikor is bejelentette: ingyen fog adni Microsoft SQL Server licenceket azoknak, akik kérik tőle.

Persze nem mindenkinek, hanem csak azoknak a vállalatoknak, akik a Software Assurance előfizetés keretében tőle jelentős mennyiségű szoftvert licencelnek tőle, és akik Oracle típusú adatbáziskezelőiket szeretnék a redmondi versenytársával kiváltani.

Az átállás révén a cégek megszabadulhatnak a Larry Ellison vezette cég hírhedt licencfeltételeitől - ráadásul a Microsoft szerint gyorsulhat is adatbázisaik működése, üzemeltetési költségeik pedig csökkenhetnek az SQL Server platformra váltással.

Ugyanakkor a cégeknek csak három hónapjuk van élni az akcióval - a "Break Free" nevet viselő ajánlatot ugyanis a Microsoft csak június végéig hirdette meg.