A RedMonk a napokban újra jelentkezett félévente publikált elemzésével, amelyben a programozási nyelveket rangsorolja azok népszerűsége alapján a GitHub és StackOverflow oldalakon. A lista legújabb verziója jelentős változásokat nem hoz, inkább csak megerősíti a már korábban kirajzolódott erővonalakat.

A legnépszerűbb nyelvnek a kóderek között továbbra is a JavaScript bizonyul, ami immár a StackOverflow-n is egyértelműbbé tett elsőbbségét a Java-val szemben. Utóbbi továbbra is a második helyen van, annak ellenére is, hogy visszaesést produkált a legutolsó eredményeihez képest a fejlesztői problémamegoldó oldalon.

A RedMonk a programozási nyelvek népszerűségét ábrázoló grafikonjaA RedMonk a programozási nyelvek népszerűségét ábrázoló grafikonja

Harmadik helyen szintén nincs változás: itt még mindig a PHP tanyázik, ami viszont elkezdte komolyan megközelíteni a Java-t. Ebbe az irányba indult el a Python is, ami ismét a negyedik helyen végzett. Őket a C#, a C++, a Ruby, valamint a CSS követi, majd a C és az Objective-C zárja az első tíz helyet.

A további helyeken durva változások nincsenek, bár érdemes megemlíteni, hogy a Go két helyet is ugrott előre, a Swift pedig mostanra a 17. helyre küzdötte fel magát. Ezzel szemben a Visual Basic már éppen csak befért a Top 20-ba, és könnyen lehet, hogy a következő frissítéskor már nem lesz benne.