Bár a Minecraftben a különböző parancskockák segítségével alapból van lehetőség egyszerűbb automatizmusok megvalósítására, a játék egy rajongója a napokban egészen új szintre emelte a programozási lehetőségeket a kockákból álló univerzumban. Seth Bling ugyanis elkészített egy olyan pályát a játékban, ami annak elemi kockáival valósít meg egy BASIC értelmezőt, magában a Minecraft játék világában.

Az interaktív értelmező gyakorlatilag a két évtizeddel ezelőtti BASIC fejlesztőrendszereket idézi - nem utolsó sorban azért is, mert végrehajtási sebessége alig 20 Hz-ben korlátozódik, maga a Minecraft működési módjából adódóan. Ezt a korlátot leszámítva ugyanakkor gyakorlatilag bármilyen egyszerűbb programot simán meg lehet írni, illetve le lehet futtatni benne - az eredmények pedig természetesen szintén a játékban kerülhetnek megjelenítésre.

A BASIC értelmező maga is a Minecraft egyszerű szkriptelési lehetőségeivel került implementálásáraA BASIC értelmező maga is a Minecraft egyszerű szkriptelési lehetőségeivel került implementálására

A BASIC szkriptek ugyanis a Logo nyelv teknőceihez hasonló robotok irányítását is lehetővé teszik a játékban, amik pedig maguk is különböző műveletek tudnak végrehajtani a virtuális világban.

A Minecraft játékot a BASIC szkriptelés lehetőségével felvértező csomagot ide kattintva tudják az érdeklődők letölteni.