A Qt Alapítvány a hét közepén egy igen komoly változást jelentett be a közismert, általa karbantartott platformfüggetlen keretrendszer licencelési modelljében. Ennek értelmében a jövőben a Qt egyik eddigi alternatív licence, a GPLv2 feltételei mellett a jövőben már nem lesz használható nyílt forrású projektekben, illetve nem fog tudni előbbi befogadni a szóban forgó licenc alatt kiadott kódokat sem.

Ehelyett a még 2014-ben, a Qt 5.4-gyel - akkor még a GPLv2 mellé - bevezetett GPLv3 lesz az egyetlen nyílt forrású licenc, ami alatt hozzá lehet járulni a projekthez, illetve be lehet építeni annak kódjait más nyílt forrású projektekbe. A GPLv3 abban különbözik a GPLv2-től, hogy sokkal szigorúbb megkötéseket ír elő a terjesztés, a módosítás és a használat szabadságára vonatkozóan, és szabadalmak révén sem teszi lehetővé ennek korlátozását a kódokhoz hozzájáruló vagy azokat felhasználó entitások számára.

Bár a változás bizonyos értelemben meg fogja kötni a hozzájárulók kezét is, a másik oldalon az alapítvány szerint lehetővé fogja tenni számukra, hogy olyan kódokat is elérhetővé tegyenek majd a Qt nyílt forrású változatában, amik eddig csak annak kereskedelmi kiadásában voltak megtalálhatóak. Az új licencfeltételek a Qt Essentials könyvtárai mellett az add-on-okra, valamint a Qt eszközökre és alkalmazásokra is vonatkoznak majd.

Az első, a kereskedelmi mellett immár kizárólag csak GPLv3 licenc alatt elérhető Qt verzió a végleges változatban a tervek szerint április végén megjelenő 5.7 lesz.