A Java 9-nek a legutóbbi ütemtervek szerint jövő hét végére már ún. feature complete státuszba kellene lépnie - ez azonban a jelek szerint nem fog megtörténni. A projekt fejlesztői ugyanis a napokban, alig pár nappal a határidő lejárása előtt utóbbi nem kevesebb, mint 6 hónappal (!) történő kitolását kezdeményezték - ezzel biztosan borítva a platform következő kiadási ütemtervének maradék részét is.

Az indoklás szerint a tervek újabb módosításának hátterében a Java modularizálását jelentő Project Jigsaw megvalósításával kapcsolatos problémák állnak és az, hogy előbbit nem sikerült a tervezettnek megfelelő ütemben végig vinni. A hivatalosan JSR376 néven emlegetett specifikációból az azzal megbízott munkacsoport eddig csak egy korai vázlatot tudott produkálni, ami egyértelműen nem elég a feature complete állapot rögzítéséhez.

A jelentős mérföldkő eltolása természetesen hatással lesz a platform ütemtervének további részeire is, amik így legalább hasonló mértékű csúszást szenvednek majd. A Java 9 eddig 2016 szeptember 22-re tervezett általános kiadása így legalább 2017 tavaszára tolódik majd el.