A Qt Company a hét közepén jelentette be, hogy közel fél évnyi munkát követően elérhetővé tette névadó keretrendszere legújabb kiadását. Az új Qt 5.5-ben nagy újdonságok nincsenek, hanem a fejlesztők inkább a stabilitás, a teljesítmény és a kompatibilitás növelésére koncentráltak benne.

Ez utóbbi magában foglalja azt is, hogy az új verzió a készítők szerint már maximálisan kompatibilis a Windows hamarosan végleges változatban is megjelenő új, 10-es verziójával. Bár utóbbi még apróbb változásokat hozhat, a cég már előre közölte, hogy ha ez a keretrendszer bármilyen módosítását igényelné, akkor 5.5.x verziószámmal ki azonnal foltokat fog kiadni a teljes Windows 10-kompatibilitás garantálása érdekében.

Az új verzió egy másik érdekessége, hogy az ingyenes, GPL/LGPL alatt kiadott Qt Open Source mellett a vállalat immár két különböző kiadásban is kínálja a keretrendszer kereskedelmi változatát. Ezek közül a Qt for Application Development-et az asztali és mobilos alkalmazásfejlesztéshez, míg a Qt for Device Creation-t a beágyazott és IoT jellegű felhasználásra szánja.

A fejlesztések mellett az új verzió "deprecated" állapotba lépteti a Qt WebKit, a Qt Quick 1 és a Qt Script támogatását. Bár ezek továbbra is megtalálhatók a keretrendszerben, érdemes helyettük a Qt WebEngine, Qt Quick és Qt QML használatára átállni, mert a következő verzióban jó eséllyel már nem lesznek benne.

A Qt 5.5 további fejlesztéseiről és változásairól részleten ide kattintva lehet olvasni. A letöltés szokás szerint a qt.io-ról lehetséges.