A múlt héten ingyenes kiadást kapott a MemSQL, az egyik leggyorsabb SQL-alapú adatbáziskezelő, ami NoSQL-alapú társaira jellemző teljesítményt biztosít ACID paradigmák mellett. A MemSQL Community Edition a más rendszerek hasonló kiadásaitól eltérően nem rendelkezik beépített méret- és csomópontkorláttal - ráadásul új verziójában már geospaciális adatok kezelésére és hatékonyan használható.

A MemSQL egy ún. NewSQL adatbáziskezelő, ami a NoSQL-alapú megoldásokhoz hasonló teljesítményt kínál, ugyanakkor a hagyományos SQL-szerverekre jellemző ACID garanciák biztosítása mellett. A MemSQL mindezt in-memory adatbáziskezelés és futásidejű fordítás révén éri el, ami gyakorlatilag gépi kódba fordítja át a kiadott SQL parancsokat, amik ezt követően közvetlenül, elemi processzorutasításokkal dolgoznak a memóriába betöltött adathalmazokon.

A MemSQL most megjelent ingyenes kiadása nem nyílt forrású, és nem rendelkezik a kereskedelmi változat magas rendelkezésre állást, adatközpontok közötti replikációt, valamint részletes hozzáférési jogosultságszabályozást lehetővé tevő funkciókkal, és persze támogatás sem jár hozzá. Ezeket leszámítva azonban ugyanazt a teljesítményt kínálja, mint nagy testvére, csak éppen teljesen ingyenesen.

A MemSQL-ről további információk itt olvashatók, az ingyenes Community Edition változat pedig innen tölthető le. A szoftver sajnos csak 64-bites Linux telepítéseken fut, így aki más rendszerrel dolgozik, nem fogja tudni hasznosítani.