A MIT kutatói júniusban, egy témába vágó konferencián fogják bemutatni egy olyan új programozási nyelv prototípusát, ami állításuk szerint pofonegyszerűvé teszi majd a képfelismerésen és gépi tanuláson alapuló szoftverrendszerek fejlesztését. A nem túl eredeti módon Picture-nek elnevezett nyelvben ugyanis pár utasítással meg lehet majd olyan feladatokat fogalmazni, amikre amúgy több ezer soros programokat kell írni.

A nyelv egy érdekes új koncepciót, a valószínűségeken alapuló programozási modellt (probabilistic programming) vezeti majd be a képfelismerés területére. A szóban forgó megközelítés lényegét az képezi, hogy nem diszkrét értékekkel, hanem csak közelítésekkel és valószínűségekkel dolgozik - így leegyszerűsítve, felgyorsítva és egyáltalán kezelhetővé téve az aritmetikai értelemben vett pontosságot nem, ugyanakkor jellemzően igen összetett feldolgozást igénylő folyamatok leírását és végrehajtását.

A fenti sorban látható 2D-s képekből a középső sorban látható 3D-s modelleket alkotta meg az új nyelven írt felismerő program. Az alsó sorban a hagyományos nyelveken megírt hasonló célú programok által alkotott - a jelek szerint az eredetire sokkal kevésbé hasonlító - modellek láthatók.A fenti sorban látható 2D-s képekből a középső sorban látható 3D-s modelleket alkotta meg az új nyelven írt felismerő program. Az alsó sorban a hagyományos nyelveken megírt hasonló célú programok által alkotott - a jelek szerint az eredetire sokkal kevésbé hasonlító - modellek láthatók.

A kutatók szerint új nyelvükben rendkívül egyszerűen lehet majd implementálni például olyan, amúgy klasszikus eszközökkel csak rendkívül bonyolultan feladatokat is, mint pl. a 2D-s képek alapján 3D-s modellek generálása. Például emberi arcok esetében csak olyan alapvető összefüggéseket kell leírni, hogy milyen elemekből (szemek, orr, száj) áll az arc, majd a rendszerbe megfelelően sok mintát betáplálni, ami alapján az automatikusan képes lesz megtanulni a fotók alapján történő 3D-s arcmodellek készítését.