A Microsoft a héten jelentette be, hogy Azure felhőszolgáltatásában egy olyan funkciót vezet be, ami egyszerűbbé teszi az azokon futó PHP-s alkalmazásokban történő hibakeresést is diagnosztikát. A cég ugyanis a PHP-t használó ügyfelei számára elérhetővé fogja tenni a Zend által kidolgozott Z-Ray nevű hibakereső eszköz egy kifejezetten App Service szolgáltatásához igazított változatát az Azure-on.

Az Z-Ray olyan - sok másik nyelv és platform által is bőven megirigyelhető - funkciókat bocsát a fejlesztők és üzemeltetők részére, aminek segítségével azok szinte szó szerint beleláthatnak a szervereken futó szkriptjeik, alkalmazásaik mélyébe. Az eszköz folyamatosan gyűjti a PHP szkriptek futása során az adatokat, amikről a kritikus pontok könnyű azonosítását lehetővé tevő összesítő statisztikákat vezet, illetve képez.

Ennél is hasznosabb azonban az eszköz azon képessége, aminek köszönhetően lehetővé válik akár utólag, kvázi visszamenőlegesen is a bekövetkezett hibák nyomkövetése, elemzése. Ezen kívül a Z-Ray az adatbázis-lekérdezéseket is folyamatosan követi, így azonnal képes megmondani, hogy azok közül melyek lassítják be legjobban az alkalmazás működését, vagy hogy azok, illetve eredményeik a kód mely részeiben kerültek később felhasználásra.