Bár már korábban beszámoltuk arról, hogy a PHP soron következő, 7-es főverziója egy a korábbiaknál sokkal gyorsabb, JIT-alapú futtatómotorral fog rendelkezni, mindeddig nem lehetett kipróbálni, hogy ez a fejlesztés a valóságban milyen változást is hoz majd a kódok működési sebességét illetően. A napokban azonban a Zend elérhetővé tette a JIT fordító egy korai kiadásának forrását, amit így bárki maga is letesztelhet.

A megvalósítás érdekessége, hogy a JIT fordításhoz nem kellett a PHP értelmező egészét átdolgozni, sőt, annak alapszerkezete gyakorlatilag teljesen érintetlent maradt a fejlesztés által. Ehelyett a futási idejű fordító egy opcionálisan betölthető kiegészítő modulként került megvalósításra, ami az ún. opkód-gyorstárak által már korábban is használt interfészeken keresztül épül be a PHP szkriptek futtatásának folyamatába.

A JIT fordító amúgy a tárgykódot nem maga generálja, hanem ehhez az LLVM infrastruktúrát veszi igénybe, aminek csak a bemeneti bátjkódját szolgáltatja. A modult a fejlesztők egyelőre csak x86 és x64 platformokon tesztelték, de elvileg más architektúrákon is működnie kellene.

A JIT fordítóval felturbózott PHP a fejlesztők szerint akár tízszer gyorsabban is futtathatja majd a kódokat, mint eddig használt hagyományos társa - bár valószínűsíthető, hogy a szkript működési sebességében a gyakorlatban elérhető gyorsulás ennél azért szerényebb mértékű lesz.