Bár napjainkban már egyértelműen kezd lecsengeni a korábbi években tetőzött hype a NoSQL-adatbáziskezelők körül, nem kétséges, hogy az egyszerű többdimenziós tömbmodellen alapuló adatkezelés bizonyos esetekben hatékonyabb lehet a klasszikus, relációs adattárolásnál. Utóbbi funkciók az SQL-szerverekbe integrálásának egyik legfőbb akadálya napjainkban, hogy az ilyen jellegű modellek kezelésére nincsenek hatékony szerkezetek a szabványos SQL nyelvben.

Ez a probléma azonban hamarosan elhárulhat, miután a hivatalos SQL szabvány karbantartásán dolgozó ISO munkacsoport SQL/MDA néven egy olyan bővítés kidolgozásába kezdett bele, ami egyszerűvé teszi az említett struktúrában tárolt adatok kezelését is az SQL nyelvből. A nevét a többdimenziós tömbökről (multi-dimensional array) kapó kiegészítő specifikáció elsősorban a tudományos, orvosi és geoinformatikai adatkezelésben juthat majd nagy szerephez, de értelemszerűen a webes alkalmazásokban is gyorsíthatja majd az ilyen szerkezetekben hatékonyan kezelhető adathalmazok feldolgozását.

Az új szabvány elkészítésének ütemterve egyelőre sajnos nem ismert, így nem lehet tudni, hogy előre láthatólag mikortól lehet az SQL-t bővítő új, szabványos parancsok megjelenésére számítani.