A készítők a GCC fejlesztői listáján kedden jelentették be, hogy elkészítették és letölthetővé tették nyílt forrású fordítócsomagjuk legújabb verziójának végleges kiadását. Az új GCC 4.9 minden elődjénél gyorsabb kódot képes generálni, de jobb ellenőrzéseket és néhány új nyelvi szerkezet is kínál a fejlesztők részére.

A gyorsulás elsősorban a PC-n kívüli platformokat: köztük az ARM, a PowerPC és az S/390 architektúrákat érinti, ezek ugyanis megkaptak több, eddig csak az x86 és x64 kódok fordítása során használt fejlesztést (mint pl. az új regiszter-allokátor és a gyors memóriahiba detektor). Ugyanakkor más (pl. típusösszevonásokat és a devirtualizációt érintő, valamint az eljárások között működő ill. az AVX-512 utasításkészlet támogatását érintő) optimalizációs fejlesztések teljesen újnak számítanak a GCC-ben, és a PC-s célplatformokra generált kódok sebességét is növelik a korábbiakhoz képest.

A másik oldalon a csomag több új nyelvi elemet és szerkezetet is támogat. A C esetében pl. az ISO C11-ben rögzített atomi típusok valamint a szállokális memóriaterületek az újdonságok, a C++ környezetben pedig a C++11 <regex> könyvtárának, valamint néhány kísérleti jellegű, a C++14-ben rögzíteni tervezett szerkezet bevezetése a legjelentősebb fejlesztések. Ezeken kívül frissült a Fortran és a Go fordító is.

Az új GCC 4.9 fejlesztéseinek részletes listája ide kattintva olvasható, míg maga a fordítócsomag innen tölthető le.