A Microsoft csütürtökön bejelentette, hogy mintegy 20 százalékkal 5.2 milliárd dollárra kívánja növeli a cég által a folyó pénzügyi évben a kutatás és fejlesztés (R&D) céljára fenntartott összegeket. Ez egyben az ezzel kapcsolatban foglalkoztatott munkaerő mintegy 10 százalékos növelését, azaz 5.000 újabb ember felvételét jelenti.

Bill Gates a lépést azzal indokolta, hogy cége e "agresszív" lépés segítségével tudja csak biztosítani jövőbeni vezető szerepét is, a Windows operációs rendszer és a web-szolgáltatások sikerét. "A befektetések szintjét a jövő érdekében növeljük", magyarázta Gates. A Microsoft vezető tervezője egyébként nagy vonalakban ábrázolta a cég stratégiáját az elkövetkező néhány évre is. Ezek szerint a cég elsősorban a web-alapú számítástechnika és -szolgáltatások népszerűsítésére kíván nagyobb összegeket fordítani, és ez irányban szeretné eltolni fogyasztói termékeit és szolgáltatásait is.

Az áttérést Gates három fázisban képzeli el, amelyek közül az elsőt a hamarosan megjelenő Windows XP Update, a TabletPC eszközök és az átalakult MSN szolgáltatás fogja képviselni. Ezeket követi majd a Yukon kódnevű, az SQL Server 2000 utódjának szánt, de teljesen új alapokra helyzett adatbáziskezelő rendszer bevezetése második fázisként. Az utolsó fázist a Windows következő, teljesen átdolgozott, jelenleg Longhorn kódnév alatt futó változatának megjelenése fogja jelenteni, amely már alapjaiban is az új .NET keretrendszerre fog épülni.

Szakértők szerint a Microsoft erősítése a kutatás és fejlesztés területén egyértelműen azt jelzi, hogy a redmondi óriás kezdi realizálni: a világ már nem körülötte forog, és ha nem lép sürgősen és nem öl más cégekhez hasonlóan hatalmas összegeket a fejlesztésbe, akkor rövidesen búcsút mondhat jelenlegi vezető pozíciójának az informatikai és üzleti életben egyaránt.