A Google hétfőn nyitólapi grafikájával egy számítástechnikai legenda előtt tisztelgett, akinek jelentős része volt a mai formájában ismert számítástechnika alapjainak lefektetésében. Grace Hoppernek köszönhetjük ugyanis, hogy manapság már az emberi írott nyelvekhez rendkívül közel álló, magasszintű programozási nyelvek segítségével írhatunk programokat a számítógépekre, és nem közvetlenül azok gépi kódjában kell megfogalmaznunk utasításainkat.

Hopper - aki születésének 107. évfordulóját ünnepelte hétfőn a Google - fejlesztette ki a világ első fordítóprogramját és alkotta meg a gépfüggetlen programozási nyelvek koncepcióját is, aminek végeredménye a COBOL, az első modern programozási nyelv megszületése volt. Ezen kívül nevéhez köthető a "debugging" fogalmának elterjesztése is, és részt vett a Harvard Mark I számítógép megépítésében is.

A Google Grace Hopper 105. születésnapját ünnepelte hétfői nyitógrafikájávalA Google Grace Hopper 105. születésnapját ünnepelte hétfői nyitógrafikájával

Érdekesség, hogy az egyébként eredetileg matematikusként végző tudósnő a második világháború idején önkénetesen - 48 kilós testsúly mellett - csatlakozott az amerika tengerészgyalogsághoz, ahol végül egészen ellentengernagyi rangig jutott.

Grace HopperGrace Hopper

Az 1992 január 1-én elhunyt tudós nevét a USS Hopper rombolóhajó és egy a Cray által épített szuperszámítógép is őrzi.