A Microsoft szerdén elismerte, hogy a .NET keretrendszerének bevezetése a vártnál jóval lassabb ütemben halad, és új tervet mutatott be a szoftver-stratégia előmozdítására. Bill Gates a helyzetet értékelve azt mondta, hogy a cég a két éve megjelentetett .NET stratégiájának bevezetése "bizonyos szempontokból jóval előrébb van, míg másokból nem annyira" mint remélték.

Bár a fejlesztők és elemzők meglehetősen kedvezően fogadták a .NET bevezetését, egyes vásárlók mégis zavarba ejtőnek nevezték a cég marketing-stratégiáját. A szóban forgó ügyfelek első sorban azt kifogásolták, hogy bár a Microsoft számos termékét átnevezte a .NET termékvonalhoz, azonban az új változatokban szinte semmi technológiai újítást nem mutatott be. Bill Gates a szerdai Microsoft főhadiszálláson tartott konferencián elismerte ezeket a hiányosságokat. "Talán a .NET Enterprise szervereket elhamarkodottan neveztük .NET-esnek. A .NET termékek első generációja mindössze egy plusz réteget helyezett a már meglévő funkcionalitásra", mondta Gates.

Gates szerint a cég egy kicsit "visszavesz", és az elkövetkező 12 hónapban a ..NET-et számos fronton próbálja meg majd előremozdítani. Ezek közül a legfontosabb, hogy a következő Office változat már az eddigieknél jobban ki fogja használni a web-szolgáltatásokat, és számos új kommunikációs és csoportmunkát támogató szolgáltatást fog tartalmazni. A Microsoft ezen túlmenően SQL Serverének egy új változatát kívánja kibocsátani. A jelenleg Yukon kódnév alatt futó adatbáziskezelő egy teljesen új tárolási architektúrát fog alkalmazni, amely a cég szerint minden eddiginél könnyebbé teszi majd a különböző információk tárolását és megtalálását. A Windows következő, Longhorn kónév alatt futó változata már alapjaiban erre az új technológiára fog épülni.

A Microsoft a bejelentésekkel egyidőben bocsátotta ki Windows.Net Serverének majdnem végleges teszt-változatát.