Bár minden programozási nyelv használata során botolhat különböző problémákba, bugokba és egyéb idegesítő dolgokba az ember, a jelek szerint mégis nagyon nem mindegy, hogy konkrétan melyikükkel is dolgozunk nap mint nap. Legalábbis ezt sugallja egy közelmúltban végrehajtott felmérés, amely eredményei szerint a használt programozási nyelv alapvetően befolyásolhatja a programozók tipikus kedélyállapotát.

A felmérés a GitHub-on elérhető nyílt forrású projektek kódjain, illetve az azokhoz benyújtott módosításokon (commitok) alapul, amelyeken egy algoritmus segítségével számolták meg bizonyos, vidámságra utaló szavak előfordulási gyakoriságát. Az eredmények szerint a világ messze legvidámabb programozói a Delphi-ben dolgozók, míg a legkevésbé mókásak a ColdFusion-ben, PHP-ben és Java-ban dolgozó társaik.

A C#-ban dolgozó fejlesztők a mérések szerint közepesen jókedvűek, de inkább komolyak és/vagy szomorkásak, míg a Scala-ban, Lua-ban és C++-ban dolgozó társaik szintén inkább átlagos, illetve egy egész picit pozitívabb attitűdöt mutattak, mint társaik. Érdekes módon a FORTRAN és a Matlab programozók szintén az átlagosnál jóval gyakrabban adták a kódon keresztül tudtára a világnak, hogy jó a kedvük, hasonlóan a Clojure-ral és az ASP-vel dolgozó fejlesztőkhöz.

A felmérést persze nem kell halálosan komolyan venni, hiszen a metodika nem feltétlenül állja meg a tudományosság próbáját - de azért nem kizárt, hogy a mérési eredményeknek van valami közük a valósághoz is.

Neked mi a véleményed erről? Szerinted is van összefüggés az általános habitus és a használt nyelv között? Ha igen, melyik váltja ki a másikat: egy-egy nyelv teszi vidámmá vagy éppen komollyá és komorrá a fejlesztőt, vagy inkább a vidám és a depresszív programozók hajlamosak alapvetően eltérő nyelveket választani munkájukhoz?