A PHP fejlesztők elképzelése esetén sokaknak az otthon dolgozó, hobbista vagy egyszemélyes fejlesztők képe ugrik be - ami azonban a jelek szerint elég rosszul fedi a valóságot. Legalábbis a Zend frissen lezárult Developer Pulse kutatásának eredményei szerint, amelyből többek között kiderül, hogy a PHP-val dolgozó programozók igen jelentős része nagy- vagy egyenesen óriásvállalatnál dolgozik.

A Zend több mint 5.000 fejlesztő megkérdezésével lezajlott felmérésének tanulsága szerint ugyanis legalább minden negyedik (26%) PHP programozó 100-at meghaladó számú főt foglalkoztató cég alkalmazásában áll - kb. annyian, mint ahányan (24%) független szoftverfejlesztőknek vallották maguk. Bár minden tizedik PHP-s kifejezetten nagy, 1000-nél is több munkatárssal rendelkező vállalatnál áll alkalmazásban, legtöbbjük (50%) azonban kis és közepes (100 főnél kevesebbet foglalkoztató) cégnél kamatoztatja a szkriptnyelvvel kapcsolatos ismereteit.

A felmérés alapján a PHP-s fejlesztők legtöbbje nem csapatban dolgozikA felmérés alapján a PHP-s fejlesztők legtöbbje nem csapatban dolgozik

A felmérés további eredményei itt olvashatók.