A Embercadero ezen a héten fogja bejelenteni a RAD Studio nevű, többplatformos fejlesztőrendszere következő kiadását, amely ezúttal egy váratlan változást ill. visszalépést is hoz majd a fejlesztések mellett. Az XE4 ugyanis már nem fogja tartalmazni a Prism néven ismert, a .NET és Mono platformokra fejlesztést lehetővé tevő eszközt.

A Prism nem a Borland ill. az Embarcadero saját fejlesztése, hanem a REM Objects nevű cég független terméke volt, ami a hagyományos Object Pascal ill. Delphi nyelv egy a C# és a .NET koncepciójához sokkal közelebbi újragondolását képezte, a RAD Studio-ban néhány hagyományos Delphi megoldással integrálva. Az Embarcadero most ezt az eszközt fogja kihagyni integrált fejlesztőkörnyezetéből, ami ugyanakkor nem jelenti a Prism megszűnését - azt ugyanis a REM Objects továbbra is kínálni fogja külön megvásárolható termékként a Visual Studio-ba illeszkedő bővítését.

Az XE4 egyébként ugyanakkor egy új ARM fordítóval fog érkezni, ami elsősorban a FireMonkey-alapú alkalmazások iOS-re fordításában jut majd fontos szerephez, és az Interbase az Apple platformjához igazított változata is részét fogja képezni a csomagnak. A FireDAC nevű többplatformos adatkezelő-keretrendszer szintén megtalálható lesz az új fejlesztőrendszerben, amiben azonban - legalábbis egyelőre - a dbExpress is támogatott marad majd.