A PHP fejlesztésést felügyelő Zend bejelentette, hogy a közismert szkriptnyelv következő kiadásába be fog kerülni a cég korábban külön terméket képező, a közelmúltban azonban nyílt forrásúvá tett ún. opcode-cache terméke, a Zend Optimizer+. A PHP így végre úgymond a dobozból kivéve is rendelkezni fog ezzel, a rá írt programok végrehajtási sebességét jelentős mértékben növelni képes technológiával, ami ugyan eddig is megtalálható volt a rendszer szinte minden éles környezetben működő telepítésén, de harmadik felektől származó bővítések formájában.

Korábban ugyan már felmerült a hasonló célú Alternative PHP Cache (APC) beépítése is a PHP-be, azt végül azonban a fejlesztők elvetették, többek között a PHP 5.4-es verziójával kapcsolatos kompatibilitási problémák miatt. A most bekerülő optimalizáló a Zend szerint egyébként is 5-20 százalékkal jobb teljesítmény nyújt az APC-nél, amúgy pedig több százszorosára vagy akár ezerszeresére is tudja növelni a kódok végrehajtási sebességét az alap PHP futtatókörnyezethez képest.

Az első, a beépített opkód-gyorstárral érkező PHP verzió az 5.5 lesz, amely azonban egyelőre még csak alpha változatban leledzik. Az új PHP bétáját a hónap végére ígérik a fejlesztők, a végleges változat megjelenésére azonban legkorábban csak a nyáron lehet majd számítani.