Már több hírt is olvashattunk arról, amelyben szakemberek a programozás iskolai alaptárggyá tételét javasolják - egy a napokban felbukkant videó azonban az eddigieknél kicsit nagyobb súlyt helyez az ötlet mögé. A Code.org-ot is üzemeltető non-profit alapítvány által közzétett felvételen ugyanis az informatikai ipar legismertebb személyiségei próbálnak meg az ügy mellett érvelni.

A videóban többek között felbukkan Bill Gates, a Microsoft, Mark Zuckerberg a Facebook és Gabe Newell, a Valve alapítója és elnöke is, akik egyaránt a programozás oktatásának általános iskolai bevezetését javasolják. A felszólalókban közös, hogy nem csak mind ismert és sikeres vezetők, de maguk is a programozással egykor fiatalon megismerkedett és aztán hosszú ideig űző fejlesztők - gyakran pedig az általuk alapított vállalkozások vezető programozói is - voltak, akik így különösen hitelesen tudnak arról beszámolni, milyen meghatározó is volt életük számára ezen ismeretek elsajátítása.

Ugyanakkor legtöbbjük leszögezi azt is, hogy egyáltalán nem kell zseninek lenni a programozás alapjainak megtanulásához, illetve, hogy azok a fiatalok is hasznát vehetik az ezen a téren megszerzett tudásnak és gyakorlatnak, akik később, felnőttként akár nem kifejezetten informatikai pályán folytatják majd életüket.