A GNU Compiler Collection (GCC) fejlesztői a napokban az eddig használt C-ről C++-ra váltották át a maguk a készlet elemeinek építéséhez használt fordító típusát. A váltás az első lépés a GCC elemeit képező fordítók kódjának a C-ről C++-ra konvertálásában, amely a remények szerint nagyban egyszerűsíteni fogja a kódkészletet és karbantartását, ugyanakkor vélhetően hosszú évekig elhúzódik majd.

A GCC fejlesztői még 2010 nyarán jelentették be, hogy elfogadták a C-ről C++-re történő áttérés tervét - a jelek szerint azonban több mint két évig tartott amíg a kódbázist felkészítették arra, hogy a C helyett immár C++-szal is fordítani lehessen. A következő lépést a C-s szerkezetek teljes elhagyása ill. C++-os alternatívákra történő lecserélése fogja jelenteni, aminek során a fordítókészlet kódbázisának jelentős részét fogják újratervezni és újrakódolni a készítők.

Az átírás során ugyanakkor a fejlesztők a C++ által biztosított plusz nyelvi lehetőségeknek csak kis részét tervezik majd kihasználni: az osztályokon és az STL által biztosított template-eken kívül szinte semmi pluszt nem akarnak bevetni, amit a kód átláthatóságának megőrzésével indokolnak. Ugyanakkor még ezek használata is problémás lehet majd az első időkben, tekintve, hogy a GCC-hez hozzájáruló fejlesztők legtöbbje kizárólag a C-t ismeri, a C++ által nyújtott plusz szerkezeteket pedig nem.