A Microsoft mobilos platformjának következő változatához készült fejlesztőkészlet első kiadása még a hónap vége előtt megérkezhet. A Windows Phone 8 SDK segítségével végre lehetővé válik a kifejezetten a Windows 8-cal közös alapokon nyugvó új Windows Phone 8 operációs rendszerhez készült, annak újdonságait is kihasználni képes alkalmazások írása.

Az új fejlesztőkészlet első nyilvános változata a hírek szerint "preview" vagy "béta" címkével fog érkezni, ami érthető már csak azért is, mert maguk az első Windows Phone 8 telefonok is csak jóval később, szeptember-november magasságában kerülnek majd a piacra. A WP8 SDK szemben elődjével a Windows Phone 7 SDK-val, amely még a Visual Studio 2010-es kiadására épül, vélhetően már a Microsoft fejlesztőkörnyezetének legújabb verzióján alapul majd.

A Windows Phone 8 legfontosabb újításai fejlesztői szempontból a WinRT-alapú alkalmazások írásának lehetősége lesz, ami lehetővé fogja tenni a fejlesztők számára, hogy ugyanazon kódbázison alapuló alkalmazásokat készítsenek a Microsoft mobilos és asztali rendszereire is. Ezen kívül szintén lehetőség lesz a kódok megosztására a DirectX-alapú rutinok és motorok vonatkozásában is, és HTML5-alapú beépített webalkalmazások futtatására is a programokba ágyazott IE10 vezérlő segítségével.

A rendszer ugyanakkor képes lesz futtatni az SDK korábbi változatával készült XNA és Silverlight-alapú alkalmazásokat is, amelyek bár nem tudják majd az új képességeket kihasználni, de minden a Windows Phone 7 és 7.5-ös verziójával működő telefonon is futnak majd.