Miközben informatikai rendszereink egyre bonyolultabbak és összetettebbek lesznek, a rá készülő szoftverek megírása a jelek szerint egyre kevesebb tapasztalatot igényel - vagy legalábbis egyre kevesebb tapasztalattal rendelkező szakemberek végzik ezt a munkát. Ez derül ki egy a közelmúltban nyilvánosságra hozott felmérés eredményeiből, amik szerint folyamatosan csökkenőben van a szoftverfejlesztéssel foglalkozó emberek átlagéletkora.

Az Evans Data világszerte több mint 1.200 szoftverfejlesztő megkérdezése alapján összeállított felmérésének eredménye ugyanis azt mutatta, hogy a programozók átlagéletkora ma már csak 34 és 38 év között mozog a világ különböző régióiban, ami jelentős változás a néhány évvel korábbiakhoz képest. Például Észak-Amerikában 2008-ban még nem kevesebb, mint 46 év volt a tipikus fejlesztő már betöltött éveinek száma, ez az eredmény mostanra azonban már 38-ra csökkent.

Hasonló változások zajlottak le Európában is, ahol jelenleg már csak alig 39 év a programozással foglalkozó szakemberek átlagkora. A legtöbb fiatal és/vagy a legkövesebb idősebb ember ugyanakkor Ázsiában ill. Dél-Amerikában foglalkozik a programozással, ezekben a régiókban ugyanis még az európainál is szerényebb: alig 34 ill. 35 éves az átlagos szoftverfejlesztő életkora.

Érdekes módon a medián értékek az átlagok csökkenése ellenére is stabilak - 44 év körüliek - maradtak a vizsgált régiókban, ami csak úgy magyarázható, ha az újonnan belépő fiatalok egyre alacsonyabb korban kezdenek el fogalkozni a programozással. Ez ugyanakkor nem csoda, hiszen manapság már naponta hallani olyan fiatalokról, akik bár még jogosítványt, sőt, személyit sem kaphatnak, de már vagy fél tucat programmal rendelkeznek valamelyik népszerű alkalmazásboltban.

A felmérést készítő cég egyébként azt jósolja, hogy 2015-re 20 millióra nő a világszerte szoftverfejlesztéssel professzionálisan foglalkozó szakemberek száma, ami 25%-os növekedést jelent majd a jelenlegi 16 millióra becsült számhoz képest.