Két holland kutató érdekes módját választotta Alan Turing születése 100. évfordulója megünneplésének. Az amszterdami CWI intézet munkatársai ugyanis LEGO-ból építettek meg egy a közismert brit matematikus és kutató által megtervezett, majd később róla elnevezett elemi számító- ill. műveletvégző gépet.

A Turing gépek egy szalag mentén elhelyezett szimbólumokat vagy elemeket manipulálnak: helyeznek át, mozgatnak és rendeznek előre lefektetett szabályok - gyakorlatilag egy vezérlőprogram - szerint. A viszonylag egyszerű kis masinák ugyanakkor tökéletesen alkalmasak a legalapvetőbb számítástechnikai adatszerkezetek és algoritmusok modellezésére, sőt, leszámítva korlátos sebességüket és memóriakapacitásukat gyakorlatilag bármilyen számítógépes szoftver lefuttatására is képesek lehetnek. Emiatt közkedvelt eszközei a számítógépes rendszerek legalapvetőbb feldolgozási szintje - gyakorlatilag a processzorok működése - bemutatásának az iskolákban.

A kutatók a gép megépítéséhez a LEGO Mindstorms NXT készletét használták fel, aminek segítségével ugyanakkor - az eredeti Turing-géptől eltérő módon - nem egy végtelen, hanem csak egy mindössze 32 tárolópozíciót (bitet) tartalmazó "szalagot" hoztak létre. Efelett egy fénykibocsátó dióda, valamint egy fényérzékelő párosából összeálló állapotérzékelő szenzort, valamint egy a sínen elhelyezett 32 tároló bármelyikének átbillentésére alkalmas forgókart helyeztek el, amelyek mindegyikét szintén az említett LEGO készlet darabjaiból építették össze.

A szerkezet vezérlését ugyan praktikus okokból egy NXT kockára bízták - amely maga is egy komplett kis számítógép -, ez utóbbin ugyanakkor a felhasználók mindösszesen a Turing-gépek vezérléséhez szükséges három elemi parancsot, illetve az ezekből összeállított tetszőleges algoritmusokat vihetnek fel.

A szerkezetet a kutatók a "Turing öröksége" (Turings Erfenis) kiállításon mutatták be, amely a jeles matematikus és számítástechnikai pionír elméke előtt tiszteleg.