Minden bizonnyal sokkolólag hat egyes - konkurens eszközökkel dolgozó - fejlesztők számára, hogy a Microsoft a napokban bejelentette: kiterjeszti a Visual Basic 6-os változatának alkalmazástámogatását a Windows 8-ra. Utóbbi azt jelenti, hogy a közel másfél évtizeddel ezelőtt írt fejlesztőrendszerben készült programok gond nélkül lesznek futtathatók az ősszel megjelenő következő generációs Windows-on az elkövetkező évek során is.

A hír kapcsán szintén a Microsoft magazinjában megjelent egy érdekes cikk, amelynek szerzője, David Platt arra a kérdésre keresi - és adja meg - a választ, hogy miért is tűnik a Visual Basic 6 szinte "kiirhatatlannak", miközben nála jóval frissebb és modernebb technológiák már rég emlékekké váltak és eltűntek az informatikatörténelem süllyesztőjében.

Platt szerint annak oka, hogy a Visual Basic 6 a windows-os programozási nyelvek "kiirhatatatlan csótánya" lett az, hogy - akárcsak az említett rovar, ami többszázmillió évet élt eddig túl a Föld felszínén - rendkívül egyszerű szerkezetet képez. Egyszerűsége lehetővé tette a kevésbé gyakorlottak számára is, hogy - bár csak viszonylag szimplákat, de - programokat építhessenek vele, amelyre amúgy az összetettebb nyelvek és eszközök esetében csak komolyabb tanulás után váltak volna képessé.

Ugyanakkor ennél fogva azon fejlesztők nagy része, akik a Visual Basic-en nőttek fel és abból is éltek meg, nem akartak és nem tudtak továbblépni az újabb technológiákra, amikor azok elérhetővé váltak - még a Visual Basic saját újabb reinkarnációjára, a VB.NET-re sem. Ehelyett maradtak a klasszikus Visual Basic mellett, ezáltal biztosítva utóbbi túlélését olyan időtávon is, amelyen a jóval agilisebben mozgó programozók által használt eszközök és platformok esetében már akár több generáció teljes leváltására és eltűnésére is elég nagy volt.

A teljes írás itt olvasható.