Azok a fejlesztők, akik nincsenek különösebben elájulva az új Metro platformtól, és a május végén felbukkant hírek tükrében megijedtek, hogy hagyományos, desktop fejlesztéseikhez nem használhatják majd a Visual Studio 2012 ingyenes verzióit, fellélegezhetnek. Redmond ugyanis a jelek szerint visszavonulót fújt az ügyben és bejelentette: fejlesztőrendszere következő verziójából egy olyan ingyenes változatot is ki fog adni, amely desktop alkalmazások írását is lehetővé fogja tenni bárki számára.

Az eddig tervezettekhez képest pluszban megjelenő "Visual Studio Express 2012 for Windows Desktop" a C++, C# és Visual Basic nyelv használatát egyaránt biztosítani fogja, a vele készítetett programok pedig a VS2012 által hivatalosan támogatott platformok mindegyikén képesek lesznek majd futni. A hagyományos grafikus alkalmazások mellett ráadásul a konzolos ill. parancssori programok készítése is továbbra is támogatott lesz a szóban forgó változatban - éppen úgy, mint a fejlesztőrendszer fizetős kiadásai esetében.

Azt, hogy ebből az új, asztali alkalmazások fejlesztésére szánt Express változatból is érkezik -e majd valamikor egy előzetes változat, vagy az majd csak a Windows 8 és a Visual Studio 2012 végleges verzióinak őszi kiadásaikor fog elérhetővé válni, Redmond egyelőre nem közölte.