A World Wide Web Consortium (W3C) a hét elején sajtóközleményben tudatta a világgal, hogy miként gondolja a HTML5 és az ahhoz kapcsolódó specifikációk fejlesztését a továbbiakban folytatni. Ezek szerint a webes kvázi-szabványok kidolgozásával dolgozó konzorcium nem várná meg a HTML legújabb változatának szabvánnyá (ajánlássá) válását, hanem már korábban nekilátna annak utódja, a vélhetően majd HTML6 néven megjelenő specifikáció kidolgozásának is.

Ez jelentős változásnak tekinthető a szervezet hozzáállásában, amely a múltban nem, hogy előre gondolkodott volna, hanem jellemzően csak a böngészőgyártók mögött kullogva toldozgatta a rá bízott specifikációkat - ráadásul tipikusan olyan módon, hogy azokat inkompatibilissé tette az akkor már működő és elterjedőben lévő, de facto szabványt képező implementációkkal.

Azzal azonban, hogy a W3C még azelőtt nekilát a HTML6 kidolgozásának, hogy a HTML5-öt is teljesen implementálták volna a böngészők, vélhetően elkerülhetővé válnak majd az ilyen és hasonló esetek - és utóbbiak gyártói nem lesznek kénytelenek teljesen "saját szakállra" újításokat elkezdeni kidolgozni és bevezetni termékeikben a piaci verseny által jelentett nyomás és fejlesztési kényszer miatt.

A szervezet értékelése szerint egyébként a HTML5 bevezetése jól halad, mert minden jelentős böngészőgyártó jelenleg aktuális szoftvere magas mértékben támogatja azt, és maguk a webezők legtöbbje is már ezeket a modern böngészőket használja a szörföléshez a világméretű hálózaton. Ezen kívül a HTML5-ös fejlesztő- és szerkesztőeszközök száma is szépen alakul - bár itt azért még jelentős elmaradás tapasztalható a böngészők piacához képest.