A Facebook fejlesztői blogján tegnap jelentette be, hogy Preferred Marketing Developer Program (PMD) néven egy új programot indított, amelynek célja a közösségi szájton marketing-céllal megjelenni kívánó, de saját fejlesztői kapacitással nem rendelkező, valamint az ott futó alkalmazások készítésére képes fejlesztők összekötése, egymáshoz vezetése. A PMD a cég korábbi Preferred Developer Consultant (PDC) és Marketing API Program (MAP) programjait is magába olvasztva fog működni a jövőben.

Az új program keretében a Facebook egy katalógusban listázza a szoftverfejlesztő vállakozásokat, amelyek között a közösségi szájton megjelenni kívánó cégek különböző szempontok szerint kereshetnek. Ez utóbbiak között - amellett természetesen, hogy milyen típusú Facebook-alkalmazások készítésében rendelkeznek tapasztalattal a szóban forgó vállakozások - régió szerinti szűkítés is szerepel, amely szerint azonban érdekes módon hazánkban egyetlen regisztrált cég sem székel; annak ellenére sem, hogy a környező országok többségében található legalább egy-egy.

A Facebook egyébként várja további szoftverfejlesztő cégek jelentkezését, amihez utóbbiaknak csak néhány már működő ill. megvalósított alkalmazást, marketingkampányt, statisztikai eszközt vagy komplett - persze általuk megrendelésre készített ill. menedzselt - Facebook üzleti oldalt kell bemutatniuk.