A Microsoft a Windows 8-at bemutató blogjában tegnap egy újabb, de a szokásosnál jóval nagyobb és mélyebb technikai rétegekbe merülő posztot tett közzé. Az új bejegyzésben a redmondi szoftvercég illetékesei azt magyarázzák el és mutatják be, hogy miként képes az új rendszer minden korábbinál kevesebb memóriával is kijönni - és ez miként érinti az alá készült alkalmazásokat.

A kifejezetten csak a WinRT API-ra épülő Metro alkalmazásokra vonatkozó posztból kiderül, hogy a Windows 8 új - a korábbiaknál sokkal inkább a szűk erőforráskészlettel rendelkező működési környezetekre optimalizált - programozási felületének köszönhetően gyakorlatilag képes alkalmazásonként külön-külön megvalósítani azt, ami a teljes OS szintjén már a Windows XP óta támogat: a hibernációt, amelynek során a gépen futó szoftverek pillanatnyi állapotát lementi a lemezre, hogy azok onnan későbbi visszaállítva úgy futhassanak tovább, mint ha mi sem történt volna.

Az egyetlen különbség, hogy itt a hibernáció oka nem csak a gép energiatakarékos állapotba "süllyedése" lehet, hanem az is, hogy például kezd elfogyni a szabad memória, amely esetben a rendszer az éppen nem használt alkalmazások hibernálásával képes az azok által elfoglalt memóriaterületet újrahasznosítani, és az előtérben futó alkalmazás rendelkezésére bocsátani. A módszer jóval energiatakarékosabb és a legtöbb esetben gyorsabb megoldást is képez, mint a klasszikus, az alkalmazások operatív memória iránti igényét annak betellését követően a lapozás segítségével kielégítő megoldás.

A WinRT memória- és folyamatmenedzsment teljes bemutatása itt olvasható.