Azt, hogy a Silverlight, mint általános platform jövője gyakorlatilag meg van pecsételve, eddig is lehetett tudni. A Microsoft egy a napokban posztolt blogbejegyzése azonban arra enged következtetni, hogy az egykor széperményű platformot a vártnál jóval előbb: már a Windows 8 megjelenésével utolérheti a vég.

Bár a Microsoft mindeddig hivatalosan nem hozott nyilvánosságra információkat arra vonatkozóan, hogy mi lesz a Silverlight státusza az új Windows-on, a szóban forgó blogposzt egyik bekezdése arra utal, hogy előbbi már nem fog helyet kapni utóbbiban, hanem kizárólag csak az úgymond utódjának tekinthető WinRT lesz, aminek programozásában az egykori Silverlight-fejlesztők részlegesen újrahasznosíthatják majd a platformon megszerzett tudásuk és tapasztalatuk egyes darabkáit.

"Azt hallottuk egyes fejlesztőktől, hogy aggódnak a Silverlight hosszútávú jövője miatt a Windows Phone-on. Megkérek mindenkit, hogy ne pánikoljon emiatt", vezeti be a felszínes olvasatban a Silverlight-ra nézve pozitívnak tűnő, ám a sorok közt olvasva egyértelműen ezzel ellentétes előjelű jelentéssel bíró állásfoglalását a Microsoft munkatársa, aki szerint "a XAML és a C#/VB.NET fejlesztés a Windows 8-ban a Silverlight közvetlen továbbfejlődésének tekinthető".

A poszt szerint a Silverlight fejlesztők által felhalmazott "minden programozási tapasztalat és képesség átvihető lesz a Windows 8-as alkalmazások írásához", és sok esetben "már megírt és felhalmozott kódjaik" egy részével is megtehető lesz ez.

Ezek után a záróbekezdésben a szokásos marketingszöveg olvasható a befektetések védelméről - de a poszt gyakorlatilag anélkül zárul, hogy egy félmondatban is valóban megerősítené, hogy a Silverlight jövővel rendelkezne az új Windows-on. Ehelyett a Microsoft gyakorlatilag végig arról ír, hogy a silverlight-os tapasztalatok és kódok majd az új alkalmazási modellben is legalább részben felhasználhatók ill. továbbhasznosíthatók maradnak.

A poszt különösen csalódás lehet annak tükrében, hogy a Microsoft egy napokban még arra hívta fel a fejlesztőket, hogy segítsenek neki minél több programozási eszközből lehetővé tenni a Windows 8 alkalmazások írását - miközben a jelek szerint ő maga ezt egyes platformjai esetében nem fogja biztosítani.