A Flash, a Silverlight és legutoljára a Google Dart-jának megjelenésével sokan és sokszor kezdték már el temetni a web alapvető és uralkodó kliens-oldali programozási nyelvét, a JavaScript-et. Utóbbi azonban nem adja könnyen magát - és míg előbb említett versenytársai lassan és biztosan mind a múlt letűnői emlékévé válnak, a JavaScript maga fényes és hosszú élet elé néz a jövőben.

Legalábbis ezt állítja Allen Wirfs-Brock, a JavaScript alapjául is szolgáló ECMAScript 5 szabvány szerkesztője, aki szerint utóbbi nyelv nem hogy visszaszorulni nem fog belátható időn belül, de egyre több platformot fog meghódítani a szigorúan vett weben és kliensoldalon kívül is. Ennek a Google Dart-ja sem fogja tudja útját állni - főleg, hogy maga a JavaScript is több fontos újdonsággal fog kiegészülni az alapját képező specifikáció következő jelentős frissítésében, a Harmony kódnév alatt is ismert ECMAScript 6-ban.

"A JavaScript, mint webes alkalmazásplatform távol áll a tökéletestől, de alkalmas feladatának ellátására - és gondoljunk csak bele, hogy milyen sok erőfeszítésbe is kerülne lecserélése valami másra. [..] Az igazság az, hogy a JavaScript ott van mindenhol - és nem úgy tűnik, hogy bármi képes lenne átvenni a helyét", közölte Wirfs-Brock a QCon London 2012 konferencián.

A teljes - bár kicsit terjengős és rendkívül hosszú történelmi áttekintéssel bevezetett - beszéd előadás a JavaScript és az ECMAScript jövőjéről itt tekinthető meg. (Előbbiek miatt érdemes korlátos idő rendelkezésre állása esetén érdemes a megtekintést kb. 20 percnél kezdeni, mert ott kezdenek csak bejönni az aktuális ill. a jövőre vonatkozó dolgok.)