Azoknak a fejlesztőknek és rendszergazdáknak akik már tűkön ülve várják a Microsoft adatbáziskezelő rendszere következő kiadásának megjelenését, már csak másfél hónapot kell kibírniuk. A redmondi szoftverkonszern ugyanis március 7-én fogja bejelenteni a korábban "Denali" kódnév alatt emlegetett SQL Server 2012 végleges változatát.

Az még sajnos nem egyértelmű, hogy a bejelentés egyben az új SQL Server elérhetőségét is jelenti -e majd, bár az vélelmezhető, hogy legalább a Microsoft technológiai hálózatairól - a TechNet-ről és az MSDN-ről - legkésőbb a bejelentést követő néhány nap múlva már letölthető lesz az SQL Server 2012 RTM változata. Ugyanakkor elődje, az SQL Server 2008 esetében például a termék végleges változatának bejelentése és az ún. általános hozzáférhetővé válása között majd egy hónap telt el - ami azt jelenti, hogy a vállalati felhasználók nagy része lehet, hogy az új kiadás esetében is csak legkorábban áprilisban juthat majd hozzá a szoftver telepítőkészletéhez.

Az új SQL Server legfontosabb újításai egyébként a hétköznapi programozók számára a szekvenciák bevezetése, a véletlenszerű lapozásra optimalizált lekérdezések, valamint a külső jellemzők alapján is dolgozni képes teljesszöveges kereső lesz. Ugyanakkor a komolyabb adatfarmok üzemeltetői elsősorban majd a több alhálózatos failover fürtözés lehetőségét, míg az üzleti felhasználók az új, háromrétegű üzleti információs szemantikus modell (BISM), valamint az adatvizualizációs szolgáltatásokat értékelik majd nagyra.